Waarom wij geen dieet adviseren

 

Herken je dit?

Je zit niet lekker in je vel, je broek knelt, je voelt je lusteloos en de kilo's van de zomervakantie/kerstdagen/feestelijke periode lijken er maar niet meer af te willen. Tijd voor actie en wel nu!

 

Je zoekt op internet en vindt van alles over voeding. Koolhydraatarm eten, superfoods, intermittend fasting. Oh jee, waar moet je nou voor kiezen en waarom? Uiteindelijk tipt een  vriendin je op een veelbelovend dieet waarbij je een overzicht krijgt wat je per dag moet eten. Het klinkt eenvoudig en enthousiast sla je voor een week de aanbevolen boodschappen in. Na een week intensief koken, recepten lezen en vooral letten op wat je wel en niet mag eten voel je je erg voldaan. De week erop is een drukke week met deadlines en je hebt minder tijd voor de boodschappen. Tot overmaat van ramp zijn niet alle aanbevolen voedingsmiddelen meer voorradig. Ach, je hebt het de eerste week al zo goed gedaan en je bent zo druk, voor vanavond skip  je 1 aanbevolen maaltijd en je gaat voor iets makkelijks.

 

Na week 2 merk je dat je wel vaker wat skipt en er zelf een alternatief voor bedenkt waarvan je denkt dat het erop lijkt. Je merkt dat je enthousiasme afneemt want het is toch wel erg bewerkelijk zo... en welke vergelijkbare producten kun je het  beste kopen als iets op is? Na 4 weken is het erin geslopen en zit je langzaam weer in je oude patroon. 

 

Zo gaat het vaak en dat is heel gemakkelijk te verklaren. In tijden van rust en toewijding is het makkelijk iets nieuws uit te proberen. In tijden van drukte en stress (dus eigenlijk vaak het dagelijks leven) is het nieuwe een veel grotere opgave. Tegelijkertijd zijn je hersenen zo geprogrammeerd dat ze het gaan "goedpraten".  "Ach, je hebt al 7 dagen zo goed gegeten, deze ene keer mag je wel even overslaan..." Eigenlijk saboteer je jezelf. 

Als je deze werking snapt, begrijp  je ook waarom Stapelgezond mensen adviseert een verandering in kleine stappen te nemen.  

 

Ook leggen wij uit waaróm wij bepaalde voeding adviseren of juist afraden. Zo leer je stap voor stap eigen keuzes te maken in je voedingspatroon in plaats van klakkeloos lijstjes te volgen.